NET TÜRK - Milli Mücadele’yi zaferle taçlandıran, özgürlük ve devrimlerin önünü açan 30 Ağustos zaferi coşkuyla kutlandı. Yurdun dört bir yanında düzenlenen renkli kutlamalara binlerce yurttaş katıldı. Başkentteki tören devlet erkânının Aslanlı Yol’da yürüyüşüyle başladı. Ankara’da resmi törenin ardından binlerce yurttaş Anıtkabir’e akın etti. İstanbul’da resmi tören Taksim Atatürk Anıtı ve Vatan Caddesi’nde gerçekleştirildi. İzmir’de yurttaşlar Cumhuriyet Meydanı’na koştu.

Büyük zaferin 97. yılı kutlamaları kapsamında ilk tören Anıtkabir’de gerçekleşti. Tören, devlet erkânının Aslanlı Yol’da yürüyüşüyle başladı. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan başkanlığındaki kortejde, TBMM Başkanı Mustafa Şentop, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Güler, kabine üyeleri, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, yüksek yargı organlarının başkanları, kuvvet komutanları, siyasi partilerin temsilcileri, bürokratlar ve diğer devlet erkânı yer aldı. Erdoğan’ın Atatürk’ün mozolesine çelenk bırakmasının ardından Misakı Milli Kulesi’ne geçildi.

Erdoğan, Anıtkabir Özel Defteri’ne “Aziz Atatürk, bugün büyük zaferin 97’nci yıldönümüne ulaşmanın gururunu yaşıyoruz. Tarihimizin altın halkalarından biri olan büyük zaferin kazanılmasında emeği geçen başta zat-ı âliniz olmak üzere tüm komutanlarımızı, subaylarımızı, askerlerimizi, milletimizin her bir ferdini minnetle anıyoruz. Aziz şehitlerimizin fedakârlıkları üzerinde yükselen ve bize emanetiniz olan Cumhuriyeti canımız pahasına korumakta kararlıyız. Milli bekamızı hedef alan tehditlere karşı yurtiçinde ve sınırlarımız dışında yürüttüğümüz amansız mücadele bu kararlılığımızın ispatıdır. Türkiye’yi 2023 hedeflerine ulaşmaktan hiçbir güç alıkoyamayacaktır. Ruhun şad olsun” ifadelerini not etti.

Devlet törenine yıllar sonra Türkiye Barolar Birliği Başkanı Metin Feyzioğlu da katıldı. Saray’da 2 Eylül’de düzenlenecek ve 41 baronun katılmayacağını açıkladığı Adli Yıl Açılış Töreni’nde hazır bulunacağını söyleyen Feyzioğlu, dünkü törende de yer aldı. Feyzioğlu, 2014’te Danıştay’ın 146. yıldönümü töreninde yaptığı konuşma sırasında Erdoğan’ın salonu terk etmesinin ardından ilk kez Anıtkabir’deki törene Erdoğan’la katılmış oldu. Feyzioğlu’nun törenin Misakı Milli Kulesi’ndeki kısmı olan ve Erdoğan’ın Anıtkabir Özel Defteri’ni imzaladığı bölümdeki protokolde isminin bulunmamasına karşın yer alması da dikkat çekti.

Bir kısım yurttaş Anıtkabir’deki törene özel olarak getirildi

Anıtkabir’de tören alanında askerlerin yanı sıra az sayıda yurttaş da yer aldı. Anıtkabir’in yurttaşların ziyaretine 11.00’de açılacağının belirtilmesine karşın bir kısım yurttaşın özel olarak törene getirilmesi dikkat çekti. Erdoğan’ın törende Aslanlı Yol’dan Anıtkabir merdivenlerine ve Misakı Milli Kulesi’ne geçtiği sırada “Recep-Tayyip-Erdoğan”, “Dik dur eğilme”, “Reis yanındayız” sloganları atıldı. Törenin ardından Atatürk’ün mozolesini ziyaret etmeyerek geri dönüş yoluna geçen yurttaşlar, Sincan, Akyurt, Mamak, Keçiören gibi AKP’nin kazandığı belediye bölgelerinden isim isim davet edildiklerini aktardı. Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin yerel seçimlerde el değiştirmesinin ardından Anıtkabir törenine özel olarak getirilen yurttaşlar için ilk kez Büyükşehir Belediyesi kontrolündeki EGO otobüsleri kullanılmadı. Törene katılım için getirilen yurttaşların geri dönüş için özel okul servislerinin kullanıldığı görüldü. Resmi törenin tamamlanmasının ardından on binlerce yurttaş ellerinde Türk bayrakları ile Anıtkabir’e akın etti.

Anıtkabir’deki törenin ardından Erdoğan, 30 Ağustos Zafer Bayramı ve Türk Silahlı Kuvvetleri Günü tebriklerini Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nda kabul etti. Ana bina girişinde gerçekleştirilen törende, TBMM Başkanı Mustafa Şentop, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, Yargıtay Başkanı İsmail Rüştü Cirit, Danıştay Başkanı Zerrin Güngör, Sayıştay Başkanı Seyit Ahmet Baş, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Güler, Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Ümit Dündar, kabine üyeleri, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, TBMM üyeleri, yüksek yargı organlarının üyeleri, Emniyet Genel Müdürü Mustafa Aktaş, Ankara Valisi Vasip Şahin, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, TBB Başkanı Feyzioğlu, korgeneral ve koramiraller, tümgeneral ve tümamiraller, tuğgeneral ve tuğamiraller ile bürokratlar tebriklerini iletti. Erdoğan’ı yabancı misyon şefleri ile Rusya’nın Ankara Büyükelçisi Aleksey Yerhov, ABD’nin Ankara Büyükelçisi David Michael Satterfield’ın da aralarında yer aldığı bazı ülkelerin büyükelçileri 30 Ağustos Zafer Bayramı dolayısıyla kutladı.

Askerler Ulus'ta "30 Ağustos Kortej Yürüyüşü" düzenlkedi!

Büyük zaferin 97. yılında ayrıca TBMM tören alanından eski Ulus TBMM Binası’na kadar 30 Ağustos Kortej Yürüyüşü düzenlendi.
Kara, Hava, Deniz Kuvvetleri’nden yüzlerce asker ile gazi, AFAD ve Kızılay TBMM önünden başlayan yürüyüşe katıldı.
Kortejin en önünde bayraklı ve Atatürk’ün büyük boy posterini taşıyan askerler yer aldı. Yürüyüş sırasında Osmanlı’dan başlayarak Türk ordusunun tarihi üniformalarını taşıyan askerler de büyük ilgi topladı. 4 kilometrelik yol boyunca devam eden yürüyüş sırasında binlerce yurttaş ellerindeki bayraklar ile yol kenarından 30 Ağustos yürüyüşüne alkışlarla destek verdi. Askerlerin bol bol fotoğraflarını çeken yurttaşların, “Aslanlarımız”, “Kahraman askerlerimiz” diyerek askerlere selenmesi de dikkat çekti.

İzmir'de çiçekler açtı: 7’den 70’e herkes kutlamalara koştu

İzmir’deki 30 Ağustos Zafer Bayramı, Cumhuriyet Meydanı’ndaki Atatürk Anıtı’na çelenk sunumu ile başladı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı eşliğinde bayrakların göndere çekilmesinin ardından valilik makamında saat 10.15’te tebrik töreni düzenlendi. Cumhuriyet Meydanı’nda kutlama ve geçit töreni gerçekleştirildi.

Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, buradaki törene bisikletle geldi. Tören Vali Erol Ayyıldız, Ege Garnizon Komutanı Ali Sivri ve Tunç Soyer’in, üstü açık askeri araçla halkın bayramını kutlamasıyla başladı. Kutlamalara CHP İzmir Milletvekili Kani Beko, AKP İzmir Milletvekilleri Cemal Bekle, Alpay Özalan ile çok sayıda siyasi parti ve sivil toplum kuruluşu temsilcisi eşlik etti. Cumhuriyet Meydanı’na gelen her yaştan İzmirli, kurulan tribünlerin altında ve gölge yerlerde töreni izledi. Çocuklar ellerinde Türk bayrakları ile coşkuya renk kattı.

Konuşmadan sonra geçit töreni başladı. Geçit törenine katılan kentteki çeşitli birliklere bağlı askerlere yurttaşlar sevgi gösterilerinde bulundu. Askerlerin elinde taşıdıkları dev Türk bayrağı ve Atatürk posteri büyük alkış aldı. Töreni izleyenlerden kimi yöresel kıyafetler giyerken kimi de “Atam İzindeyiz” ve “Kemal Atatürk” yazılı bandanalar taktı.

Diyanet "Atatürk" diyemedi!

Şeriye ve Evkaf Vekâleti’nin 3 Mart 1924 yılında kaldırılmasının ardından kurulan ve bütçeden her yıl milyarlarca lira pay alan Diyanet İşleri Başkanlığı, 30 Ağustos Zafer Bayramı’nın cuma gününe denk gelmesi nedeniyle yayımladığı hutbede “vatan” ve “kahramanlık” kavramlarının üzerinde durdu. Vatanın, toprak parçasından daha fazla anlam taşıdığının altının çazildiği hutbede, ağustos ayının eşsiz kahramanlıkların gösterildiği ay olduğu ifade edildi. Kahramanlıklara ise Malazgirt, Kosova, Mohaç ve Büyük Taarruz örnek gösterildi. Birlik ve beraberlik mesajının verildiği hutbe “Tarih boyunca İslamın bayraktarlığını yapan, bu cennet vatanı bizlere emanet eden aziz şehitlerimizi ve kahraman gazilerimizi bir kere daha rahmet, minnet ve şükranla yâd ediyoruz” sözleri ile bitirilirken, Büyük Taarruz’un başkomutanı ve Cumhuriyetimizin kurucusu ulu önder Mustafa Kemal Atatürk’ün adının yer almaması dikkat çekti.

İstanbul bir başka çoşkuluydu!

İstanbul’da 30 Ağustos kutlamaları kapsamında ilk tören Taksim’deki Cumhuriyet Anıtı’nda gerçekleştirildi. İstanbul Valisi Ali Yerlikaya, 1. Ordu ve İstanbul Garnizon Komutanı Orgeneral Musa Avsever ve İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun sırayla Cumhuriyet Anıtı’na çelenk koymasıyla başlayan tören, şehitler için saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından sona erdi. Yerlikaya, Avsever ve İmamoğlu, Taksim’deki törenin ardından İstanbul Valiliği’ne geçerek bayramlaşmaya katıldı.

Valilikteki bayramlaşmanın ardından resmi tören için Vatan Caddesi’ne geçildi. Tören arabasına binen Vali, Garnizon Komutanı ve İBB Başkanı, bando eşliğinde halkı selamladı. Törene yoğun katılım gösteren yurttaşlar, Türk bayrakları ve alkışlar eşliğinde geçit törenine renk kattı. Selamlamanın ardından Yerlikaya, Avsever ve İmamoğlu, protokoldeki yerlerini aldı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla devam eden törende, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 30 Ağustos mesajı okundu. Gençlik Spor İl Müdürlüğü Halk Oyunları toplulukları, törene katılan protokole ve vatandaşlara farklı yörelerden folklor gösterileri sundu. Törende, İBB Şehir Tiyatroları sanatçıları, usta şair Nâzım Hikmet’in, “Kuvayı Milliye Destanı” ve “Davet” şiirlerini okudu. Tören, askeri birliklerin geçit merasimiyle sona erdi.

Törenin ardından konuşan Ekrem İmamoğlu, “Cumhuriyeti çok önemsiyorum. Milli birlik ve beraberliğimiz hiç eksilmesin, hep büyüsün. Her zaman ülkemizde ve dünyada barış prensibi dünyaya hâkim olsun. Dileğim ve temennim budur” dedi.

Gökdelen dev Türk bayraklarıyla donatıldı

İstanbul Klasik Otomobilciler Derneği’nin (İKOD) yıllardır organize ettiği gelenekselleşmiş etkinlikte, 100 klasik araç, 30 Ağustos Zafer Bayramı konvoyunda bir araya geldi. Maltepe sahilinde buluşan dernek üyesi araçlarıyla Dolmabahçe Sarayı’na gitti. Dernek üyeleri saygı duruşunda bulunduktan sonra İstiklal Marşı’nı okuyarak kutlamalarını sonlandırdı.

Büyükçekmece: Cumhuriyet Meydanı’ndaki Atatürk Anıtı’na çelenk sunulması ve saygı duruşunun ardından İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan tören, günün anlam ve önemine ilişkin yapılan konuşmayla son buldu. Törene, Büyükçekmece Kaymakamı Dr. Mehmet Özel, Büyükçekmece Belediye Başkanı Dr. Hasan Akgün, Büyükçekmece Garnizon Komutanı Albay Caner Demirkol, İlçe Emniyet Müdürü Murat Yıldırım, belediye meclis üyeleri, mahalle muhtarları, siyasi parti temsilcileri ve çok sayıda yurttaş katıldı.

Avcılar: Gemlik Kaymakamlığı’ndan Avcılar Kaymakamlığı’na atanan Kemal İnan, dün görevine başladı. Kaymakam İnan, Garnizon Komutanlık Vekili Emre Avcı, Belediye Başkanı Turan Hançerli ile birlikte Atatürk Anıtı’na çelenk koydu.

Silivri'de Zafer Bayramı dolayısıyla düzenlenen törende 115 yaşında olduğunu söyleyen ve “Şeker Nine” olarak tanınan Zeliha Çetiner Hasan Âli Yücel’in Atatürk şiirini okudu. Çetiner’in şiiriyle büyük alkış aldı.

www.netturk.com.tr