NET TÜRK -  Suriye’nin kuzeybatısında yer alan İdlib’den acı haberler geldi. Milli Savunma Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, bölgedeki çatışmaların önlenmesi için göreve gönderilen askerlerimizin Suriye ordusu tarafından top atışlarıyla vurulduğu belirtildi. İşte bakanlığın yaptığı o açıklama:

İdlib'de çatışmaların önlenmesi maksadıyla bölgeye takviye olarak gönderilen unsurlarımıza, bulunacakları yerler önceden koordine edilmesine rağmen Rejim unsurları tarafından 03 Şubat 2020 tarihinde yapılan yoğun topçu atışı neticesinde, 4 kahraman silah arkadaşımız şehit olmuş, 1'i ağır 9 silah arkadaşımız yaralanmıştır.

Bölgede tespit edilen hedefler derhal ateş destek vasıtalarımızla yoğun şekilde ateş altına alınarak gerekli karşılık verilmiş ve hedefler tahrip edilmiştir.

Gelişmeler takip edilmekte ve gerekli tedbirler alınmaktadır. Bizleri derin bir acı ve üzüntüye boğan bu olayda hayatını kaybeden aziz şehitlerimize Allah'tan rahmet, kederli ailelerine, Türk Silahlı Kuvvetleri ile asil milletimize başsağlığı ve sabır, yaralı personelimiz için acil şifalar dileriz.

Rusya: Türkiye bize haber vermedi

Rusya’nın Suriye’deki tarafları uzlaştırma merkezinden yapılan açıklamada, Türk Silahlı Kuvvetleri’nin Suriye hükümet güçlerinin atışlarının hedefi olduğu sırada İdlib’deki eylemleri konusunda kendilerine bilgi vermediği belirtildi.

Açıklamada “Türk birlikleri 2 Şubat’ı 3 Şubat’a bağlandığı akşam saatlerinde Rusya tarafına bilgi vermeden İdlib’deki gerilimi azaltma bölgesinde hareket ettiler ve Suriye hükümet güçlerinin Serakib yerleşim biriminin batısındaki teröristlere yönelik saldırısının hedefi oldu” ifadeleri kullanıldı.

Diğer yandan TSK uçaklarının Rusya ordusunun İdlib’deki gerilimi azaltma bölgesinde kontrol ettiği hava sahasını da ihlal etmediği kaydedildi.

Açıklamada, “İdlib’deki gerilimi azaltma bölgesindeki hava sahası Rusya ordusu tarafından sürekli kontrol ediliyor. Türkiye Hava Kuvvetleri, Suriye sınırını ihlal etmedi, Suriye ordusunun mevzilerine yönelik saldırı tespit edilmedi” ifadelerine de yer verildi.

Ayrıca Suriye’deki Rus ve Türk güçleri arasında İdlib’deki gerilimi azaltma bölgesindeki durumla ilgili sürekli temas kurulduğu da aktarıldı.

Erdoğan: Misliyle karşılık verdik

Cumhurbaşkanı Erdoğan, İdlib'de şehit olan 4 askere ilişkin olarak, "Şehit olan 4 askerimize Allah'tan rahmet diliyorum. Aynı saldırıda 9 askerimiz de yaralandı. Yaralılarımızın tedavileri sürüyor. Türkiye bu saldırının cevabını da misliyle vermiş durumda. Şu anda oradaki belirlenen noktalara vuruşlar devam ediyor. Bu tarz alçak saldırılarla Türkiye'nin kararlılığını sınıyanlar bir kez daha hata yaptığını anlayacaktır" dedi.

Erdoğan ayrıca "Tespit edilen 40'a yakın nokta operasyon hedefleri arasında. İlk belirlemelere göre 30 ila 35 civarında Suriye askeri etkisiz hale getirilmiş vaziyette. 46 rejim hedefine 122 fırtına, 100 havan mühimmatı ile atış yapılmıştır. Operasyon kararlılıkla devam ediyor." diye konuştu

Rus yetkili makamlarına da seslenen Erdoğan "Burada muhatabımız siz değilsiniz, tamamen rejimdir. Önümüzü kesme gibi bir durum olmasın. Bir taraftan şehit verirken sessiz kalmamız mümkün değil. Arazide gerek Rus gerek bizim generallerimiz var. Generallerimiz gerekli görüşmeleri yaptılar, bu görüşmelere dayanarak operasyonlarımızı sürdürüyoruz." ifadelerini kullandı.

Ak Parti'den 'savaş ilanı' gibi açıklama!

Çelik'in açıklamaları şu şöyle: “İdlib'deki çatışmaların sürmesiyle ilgili görüşmeler sürüyordu. Rusya tarafı oradaki terör hareketliliğinden bahsedip onlara müdahale edildiğini söylüyordu. Biz de tabii buradaki bilgilerimizi paylaşıyorduk. Koordinasyonun azami düzeyde olması gerektiğini hatırlatıyorduk. Ayrıca sayın Cumhurbaşkanımızla Putin arasında anlık istihbarat paylaşımına kadar tarafların kontrollü olması şeklinde bir yaklaşım vardı. Şimdi açık bir şekilde rejim koordine edilmesine rağmen TSK unsurlarına kasten saldırdı. Bu tabii ki İdlib Muatabakatı'nın ihlali anlamına gelir. Açık bir ihlal anlamına geliyor. Karşılığında da TSK unsurlarımız da rejim unsurlarını hedef aldı ve imha etti. Bu tabii Rusya'nın himayesindeki rejimin Rusya'nın altına imza attığı mutabakatın açık ihlal etti ve bunu dinlemediğini ifadesidir. Bu durum Rusya ve Türkiye arasında konuşulacaktır. Bu saldırıya cevap verdik ve devamı da gelecektir. Mutabakatın ihlal edilmesi bölgedeki rejim hedeflerinin doğrudan hedef haline gelmesine neden olacaktır.”

Kılıçdaroğlu'ndan baş sağlığı mesajı!

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu da sosyal medya hesabından "İdlib'de şehit olan askerlerimize Allah’tan rahmet, ailelerine başsağlığı ve sabır, yaralı askerlerimize acil şifalar diliyorum. Milletimizin başı sağ olsun!" dedi

Esad niye saldırdı?

Türkiye, Pazartesi'ye, İdlib’deki gözlem noktalarını takviye olarak gönderdiği askerlerine saldırı haberiyle uyandı. Şehit ve yaralılarımız var. Olayın sıcağı sıcağına aklımıza ilk olarak, “Esad niye saldırdı?” sorusu geliyor.

Esad, topraklarını “terörden arındırmak” gerekçesiyle İdlib bölgesine saldırıyor. Ancak saldırılar, bölgeyi insansızlaştırıyor ve 3 milyona varan insanı topluca Türkiye sınırına sürüyor. Bu eylem Rusya’nın da desteğiyle gerçekleşiyor. 

Geçtiğimiz hafta Türkiye destekli grupların El Bab’dan Esad rejimi bölgesine saldırısı, Rus askerlerinin yaşamını yitirdiği iddiası ve Rus uçaklarının bölgeyi bombalaması sorunun ilk işaretleriydi. Saldırılar, diplomasinin ötelendiğinin işaretleriydi.

Rusya desteğindeki Esad güçlerinin bu sabah İdlib’de Türk askeri konvoyuna yönelik göz göre göre saldırısı, Türkiye’ye kabaca, “bölgeden çekil” anlamı taşıyor. Tüm bu tutumların nedeni de Astana sürecinde varılan anlaşma gereğince Türkiye’nin terör gruplarını etkisiz hale getirememesi olarak gösteriliyor. 

Rusya ve Esad’ın Türkiye’den beklentilerinde önemli sorunlar var. Suriye’de hesabı olan tüm devletlerin farklı unsurlarıyla her türlü eylemi tetiklediği İdlib’de, terör gruplarının Türkiye tarafından elimine edilmesi beklentisi ciddi bir haksızlık. Türkiye bu konuda her ne kadar söz vermişse de, etkin olarak bu işlemi başlatması, kendisine yönelik saldırıları gündeme getirebilir. Bir anlamda, “Tüm dünyanın Suriye’ye yönelik hesaplarının Türkiye tarafından bozulmasını” istemenin mantıksızlığını, bunu isteyenler de biliyor ve bahane olarak kullanıyor.

Ülkesinde temsil ettiği kitlesi yüzde 50’lerin çok altında olan Esad’ın diğer unsurlardan ülkesini boşaltma, Türkiye’ye sürme yaklaşımı kabul edilebilir olmaktan çok uzak. 

Esad güçlerinin saldırısına Türkiye’nin verdiği karşılıkla yükselen kriz, İdlib’de yeni statükonun nasıl olacağı konusunda yapılan tartışmanın sertleşmesidir. Türkiye bir anlamda, İdlib’de yaşayan 3 milyon insanın Türkiye’ye toplu sürgününe izin vermeyeceğini göstermeye çalışıyor. 

Gelişen durumun önemli aktörü Rusya’nın saldırıdan haberinin olmaması mümkün olmadığı gibi, zamanlamasının Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın Ukrayna ziyaretine denk getirilmesi de dikkatlerden kaçırılmamalı.

Suriye’yi bu duruma getiren büyük aktörlerin takındıkları umursamaz tutum, son dönemde Türk dış politikasındaki öngörü eksikliğini net olarak ortaya koyuyor.

İdlib’deki statükonun çatışmayla belirlenmek istenmesi hiç kimsenin işine gelmiyor. Beklenti, mantığın askeri değil, diplomatik yöntemlerle kurulması yönünde.

Şehitleriyle canı yanan Türkiye’nin başı sağolsun… ( Sertaç Eş) 

www.netturk.com.tr