NET TÜRK - Elazığ’ın Sivrice ilçesinde meydana gelen 6.8 büyüklüğündeki depremin ardından acı bilanço açıklandı. Son gelen resmi açıklamalara göre; 40 kişi hayatını kaybetti

Çte yandan deprem bölgelerinde Türkiye’nin dört bir yanından destek yağıyor ve yeni yardım kampanyaları başlatılıyor. Yaraları sarılmaya çalışılan felaketle ilgili tüm kamu kurumları teyakkuz halinde. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın da yakınen takip ettiği arama ve kurtarma çalışmaları, büyük bir gayretle sürdürülüyor. 

AYNI AİLEDEN 5 KİŞİ TOPRAĞA VERİLDİ

Ayrıca, Elazığ'da meydana gelen depremde hayatını kaybedenler de ebediyete uğurlanıyor. Dün aileden 5 kişinin cenazesi toprağa verildi. Elazığ merkez Sürsürü Mahallesi'nde yıkılan binada hayatını kaybeden Aişe ve eşi Mehmet Arifoğlu, kızları Halime Aslan ile torunları Miraç Ali ve Rüya Aslan için Kışla Camisinde tören düzenlendi.

2 KARDEŞ AYNI TABUTTA UĞURLANDI

Cenaze töreninde 12 yaşındaki Miraç Ali ile kardeşi 2 aylık Rüya Aslan aynı tabuta konuldu. Tabutun önüne gelen baba Serhat Aslan, "2 ay önce geldin, keşke biraz daha kalsaydın. Takdir böyle, iman etmişiz ama ciğerimiz yanıyor" diye konuştu. Törenin ardından cenazeler Yeni Asri Mezarlıkta toprağa verildi. Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş'ın kıldırdığı cenaze namazına İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, eski TBMM Başkanı ve AK Parti İzmir Milletvekili Binali Yıldırım, Elazığ Valisi Çetin Oktay Kaldırım, Emniyet Genel Müdürü Mehmet Aktaş ve CHP Elazığ Milletvekili Gürsel Erol da katıldı.

SURİYELİ GENÇ ELLERİYLE KAZIYARAK ENKAZDAN KURTARDI

Elazığ'da enkaz altından kurtuluşuna vesile olan Suriyeli'ye teşekkürünü dile getirerek sosyal medyada gündem olan depremzede Dürdane Aydın'ın, kendisiyle eşini kurtaran Suriyeli üniversite öğrencisi Mahmud el Osman ile buluşmasında duygusal anlar yaşandı. Depremin ilk günü Sürsürü Mahallesi'ndeki enkaz altından çıkarıldıktan sonra çekilen videosunda kendisini kurtaran ve sadece isminin "Mahmud" olduğunu bildiği Suriyeli gence teşekkür eden Dürdane Aydın'ın, "Onu bulacağım" diye seslendiği videosu sosyal medyada yankı buldu.

ERDOĞAN’DAN PROVOKATİF PAYLAŞIM YORUMU

Deprem felaketiyle ilgili sosyal medyadaki provokatif paylaşımlar yapılıyor. Paylaşımlarla ilgili soruyu yanıtlayan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Her şeyden önce bu birlik, berberliğe gerçekten destek veren halkımız, vatandaşımız varken; bir diğer taraftan da bunu gerek siyasi istismar vesilesi yapan, gerekse orada, 'millet can derdinde bunlar ise mal derdinde' anlayışı ile, ne yazık ki 'acaba biz buradan nasıl bir fırsat devşiririz, nasıl bir imkan devşiririz', bunun için de bir karalama kampanyasını sürdürüyorlar. Hele hele sosyal medyada insanı tahrik eden bazı mesajlar var ki onlar çok çok beter, berbat, ahlaksızca... Örneğin, '20 yıldır bu hükümet depreme yönelik ne yapmış?' diyecek kadar. Depremi durdurma şansınız var mı? Böyle bir imkan zaten söz konusu değil. Bunu dünyanın hiçbir yerinde, hiçbir ülkenin yapması mümkün değil" yanıtını verdi.

DEPREMZEDELERE PSİKOSOSYAL DESTEK

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığının verdiği bilgiye göre, depremin ardından 6 ilden gelen uzmanlarla oluşturulan "psikososyal destek ekipleri" depremzedelere hizmet vermeye başladı. Türk Kızılay da depremden psikolojik olarak etkilenen depremzedelerin içinde bulundukları durumdan en az hasarla kurtulabilmeleri için psikososyal destek hizmeti başlattığını bildirdi. Türk Kızılay Genel Başkanı Kerem Kınık, "Aralarında psikolog, sağlık ve sosyal hizmet uzmanları da olan, 28 uzman personelden oluşan psikososyal destek ekibimiz köy köy, ev ev dolaşarak vatandaşlarımıza destek oluyor" dedi.

AFAD’DAN 4 MİLYON LİRA ACİL YARDIM ÖDENEĞİ

AFAD'ın, Elazığ Valiliği emrine 2 milyon lira, Malatya Valiliği emrine 2 milyon lira olmak üzere toplam 4 milyon lira acil yardım ödeneği gönderdiği kaydedildi.

SOYLU: GÖÇÜK ALTINDAN 45 VATANDAŞ KURTARILDI

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Elazığ'daki depremin ardından Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca ile Elazığ Valiliği'nde basın toplantısı düzenledi. Deprem sebebiyle 31 vatandaşın Elazığ'da, 4 vatandaşın Malatya'da hayatını kaybettiğini bildiren Soylu, göçük altında kalan 45 vatandaşın kurtarıldığını açıkladı. Soylu, bölgede 20'si 4 büyüklüğünün üzerinde 678 artçı depremin meydana geldiğine dikkati çekti.

31 YIKIK, 249 AĞIR HASARLI BİNA TESPİT EDİLDİ

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum ise "Elazığ merkez ve Sivrice ilçesinde 31 yıkık, 249 ağır hasarlı, 56 orta hasarlı, 349 da az hasarlı bina tespit ettik. Acil yıkılması gereken 12 binamız var." ifadelerini kullanarak sözlerini şöyle sürdürdü: "Bunlarla ilgili Valilik kanalıyla tebligat yapıldı ve yıkım sürecini başlattık. Malatya ilimizde Doğanyol ve Pütürge ilçelerimizde 26 yıkık, 29 metruk yapı mevcut. 529 ağır hasarlı, orta hasarlı 5, az hasarlı 199 binamız var. Diyarbakır il ve ilçelerine baktığımızda Çermik ilçemizde 3 yıkık, 8 ağır hasarlı, 14 az hasarlı binamız var. Toplamda Diyarbakır il ve ilçelerinde 3 yıkık, 16 ağır hasarlı, 4 orta ve 232 de az hasarlı binamız söz konusu."

www.netturk.com.tr