NET TÜRK - Avustralya'nın en yaşlı bilim insanı olan 104 yaşındaki ekolojist David Goodall'un ölümcül bir hastalığı bulunmuyor ancak yaşam standartlarının kötüleştiğini savunan Goodall bu ay İsviçre'nin Basel kentinde ötenazi yaptırmak için randevu aldı. The Telegraph gazatesinin haberine göre, ötenazi bir insanın yaşamının dayanılmayacak bir hale gelmesi sonucu kendisinin ya da yakınlarının isteğiyle tıbbi yardımla acısız bir şekilde hayatına son verilmesi işlemine deniliyor.

'MUTLU DEĞİLİM, ÖLMEK İSTİYORUM'

ABC'ye konuşan Goodall "Bu yaşa kadar yaşadığım için çok üzgünüm. Mutlu değilim. Ölmek istiyorum. Aslında üzücü olan bu değil. Bunun önlenmesi üzücü" dedi. Goodall "Benim düşünceme göre benim gibi yaşlı biri ötenazi de dahil tüm yurttaşlık haklarına sahip olmalı" dedi.

Goodall'a İsviçre'ye yapacağı 'ötenazi seyahati' konusunda yardım eden Exit International adlı kuruluş da internet sitesinden yaptığı açıklamada 'Avustralya'nın en yaşlı ve önde gelen vatandaşlarının onurlu bir şekilde ölmeleri için dünyanın diğer köşesine seyahate zorlanmasının adil olmadığını' söyledi.

Kuruluşun açıklamasında "Huzurlu ve onurlu bir ölüm, isteyen herkesin hakkı. Bir kişi buna ulaşmak için evinden ayrılmaya zorlanmamalı" denildi. Ötenazi İsviçre'de yasal olsa da birçok ülkede olduğu gibi Avustralya'da yasaktı. Geçen yıl ilk kez Avustralya'nın Victoria eyaletinde ötenazinin yasallaşması kabul edildi.

Ancak yasa Haziran 2019'da yürürlüğe girecek ve ayrıca sadece aklı başında olan ölümcül hastalığa sahip kişiler ve 6 aydan az ömrü kalanlar için geçerli olabilecek. Avustralya'da geçmişte de ötenazi konusu tartışılmış ancak yasallaşmasıyla ilgili öneriler hep reddedilmişti.