NET TÜRK - Boğpaziçi Üniversitesi'nden Emre Ülkem "Ölüm Hakkında Düşünmenin 5 Şaşırtıcı Faydası" başlıklı çarpıcı bir yazı yayınladı. İşte o yazı:

Bir gün sıradan bir kontrol için hastaneye gittiniz ve ölümcül bir hastalığa yakalandığınızı öğrendiniz. Ne yaparsınız? Hayatınıza aynı şekilde mi devam etmek mi istersiniz yoksa Breaking Bad'teki Walter White gibi bir şeyleri değiştirmek mi? Walter gibi abartmamanızı öneririm. :)

İnsan, meyvenin çekirdeğini taşıması gibi, ölümü kendi içinde taşımaktadır.

- Maria Rilke

Bir gün ölecek olacağınızı hatırlamak ve bu bilinçle hareket etmek sandığınızdan daha olumlu sonuçlara sebep olabilir. Gelin, ölümü hatırlamanın faydalarına daha yakından bakalım.

1. Anılarınız aniden çok canlı bir hal kazanır.

Ölümle karşı karşıya kaldığınızda garip bir zaman yolcusu olabilirsiniz. Bakkala girdiğinizde bile beyniniz inanılmaz derecede canlı anılarla dolup taşabilir ve kedinizin horlamasıyla uyandığınız bir gün gibi, ayrıntılarla dolu güzel anılarınızı hatırlayabilirsiniz. Bir anda ortaokula sonra liseye ve belki 30. yaş gününüze gidebilirsiniz.

Yıllardır görmediğiniz sevdiğiniz ve hatta pek de sevmediğiniz insanların seslerini duymak ve eski günleri yad etmek isteyebilirsiniz.

2. Depresyona bakış açınızı değiştirir.

Depresyon günümüzün en yaygın rahatsızlıklarından birisi. Hepimizin inişleri çıkışları mutlaka olacak, bazılarımız bunları daha keskin bir şekilde yaşayacak. Fakat mutsuz olma ve her şeyi olumsuz görme halinin bir yarış olmadığını ve bu şekilde bir yere varamayacağınız düşüncesine sorgulamanız gerekiyor. Ölümü hatırlamak da bu sorgulamanıza yardımcı olan durumlardan biridir.

3. Boşa harcadığınız zamanların değerini öğretir.

Ölüm hakkında düşüncelere daldığınızda, muhtemelen geçmişe dair boşa geçen zamanlarınız acı bir hatıra olarak gözünüzün önünden geçecektir. Tabii ki her insanın boş yapmaya hakkı var ancak son günleriniz geldiğinde geçmişe baktığınızda bu zamanlarınızı hatırlarken nasıl hissedeceğinizi bir kere daha düşünün. Belki de yeterince dolu dolu yaşamamış gibi hissedeceksiniz. Hangimiz bunu isteriz ki?

4. Kırdığınız kalplerin gönlünü almak için size şans verir.

Ölüm kapınızı çalmadan önce kırdığınız insanların gönlünü almak için harekete geçin. Doğru olanı yapmanın verdiği içinizi kaplayan huzurun karşısında şaşıracaksınız.

5. Küçük şeylere gereğinden fazla üzülmemenizi öğütler.

Ölüm daima gözünün önünde olsun, o zaman asla adi endişelere düşmezsin ve hiçbir şeyi fazla hırsla arzu etmezsin.

- Epiktetos

Tartışmalar, küslükler, kalp kırmalar; kaybedilen bir eşyanın ve kazanılamayan bir sınavın arkasından tutulan yaslar, birkaç kuruşun hesabını yapmalar... Hepimizi en az bir kez üzüntüye boğan böylesine ufak meselelerin, ölümün yanında bir koca hiç olduğunu söylememe gerek yok sanırım.

www.netturk.com.tr