GERÇEK HİKAYE
Mustafa Kemal’i anmak için hazırlanan bir film, 17 Kasım 1938’de Kabataş Erkek Lisesi’nde yaşanan gerçek bir olaydan esinlenilmişti.
Edebiyat öğretmeni, Atatürk’ün ölümü üzerine öğrencilerden duygularını anlatan birer kompozisyon yazmalarını ister, içlerinden biri sadece bir cümle yazabildiğini söyler ve cümleyi seslice okur. Öğrenci, bütün Türkiye’nin ruh halini tek bir cümleyle özetlemiştir:
“O gün bütün Türkiye yağmur yağmadan ıslandı”
* * *
Olayın gerçek hikâyesini ‘Atatürk’ün Son Yolculuğu’ belgeselinde Ali Nejat Ölçen anlatır. O cümleyi yazan öğrenci, Ölçen’in sıra arkadaşı Faruk Dursunoğlu’dur. Kompozisyon ödevini veren edebiyat hocası ise Nihat Sami Banarlı. Ünlü edebiyatçı bu cümle üzerine gözyaşlarını tutamaz.
Ali Nejat Ölçen 1940 yılında Kabataş Erkek Lisesi’nden mezun olur. Daha sonraları Türk siyasetinin önemli isimlerinden biri olur, 15 ve 16. dönem CHP İstanbul Milletvekili ve TBMM Grup Başkanvekilliği yapar. Siyasetçi olduğu kadar iyi de bir iktisatçı’dır. ‘Demokratik Sosyalizme Giriş’, ‘Karl Marx ve İngiliz Emperyalizmi’, ‘Ecevit Çemberinde Politika-Politika Çemberinde Ecevit’, ‘Devlet Yokuşu, Kemalizmin Ekonomisi’ gibi kitaplar yazar.
Siyasetçi ve ekonomist olarak yaptıkları bir yana, o filme konu olan “O gün bütün Türkiye yağmur yağmadan ıslandı” cümlesini anılarından çıkarıp Türkiye ile paylaşmıştır.
*. *. *
Ali Nejat Ölçen’in anısından yola çıkarak 10 Kasım filmini hazırlayanlar keşke “Gerçek bir hikâyeden alınmıştır” diyeceklerine, hikâyenin gerçek kişilerinin adlarını ansaydı. Hem onun, hem de ünlü edebiyatçı, efsane hoca Nihat Sami Banarlı’nın. En büyük haksızlık da bence o şiiri yazan Faruk Dursunoğlu’na yapılmış.
www.netturk.com.tr