NET TÜRK TV

ANKARA'da Ankara’da Instagram’ın yetkilileri ile Ulaştırma Bakanlığı yetkilileri yaklaşık 6 saat toplantı yaptı ama olumlu bir sonuca ulaşılamadı. Görüşmelerin devam edeceğini söyleyen Bakan Abdulkadir Uraloğlu, “Bu işi bugün bitirebileceğimizi düşün-
düm ama olmadı” dedi.

Kuzey Kore, İran, Çin gibi ülkelerle bir- likte Instagram’ı yasaklayan ülkeler kate- gorisinde yerini alan Türkiye’de hükümet sosyal medya şirketle- rine kızgın. Cumhur- başkanı Erdoğan, bir dijital faşizm ile karşı karşıya olduklarını iddia etti. Erdoğan, ‘‘Gelinen noktada, sosyal medya şirketlerinin çıkarlarına dokunan her hususta mafya gibi davrandıklarına bizzat şahit oluyoruz, azgınlaştılar” dedi.

KRİZ SÜRÜYOR!

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) tarafından sosyal medya platformu Instagram’a 2 Ağustos’ta getirilen erişim engeline ilişkin kriz sürüyor. Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulka- dir Uraloğlu, dün Ulaştırma Bakanlığı, BTK ve Instag- ram’ı bünyesinde bulunduran Meta şirketi yetkilileri arasında yapılan toplantının ardından “Tam istediğimiz sonucu almış değiliz. Bu işi bugün bitirebileceğimizi düşündüm ama olmadı. Aktif olarak görüşüyoruz. Bugün ilerleme olacağını düşünmüyorum” dedi.

Formula 1 pisti ihalesi; sahte teminat, büyük skandal! Formula 1 pisti ihalesi; sahte teminat, büyük skandal!

Bakan Uraloğlu, görüşme öncesi yaptığı açıklamada yasağın “katalog suçlar” gerekçesiyle olduğunu yineleyerek Instagram yetkililerine geçen hafta “Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına uyulması konusunda hassasiyetlerin” iletildiğini, taleplerin karşılanmasını beklediklerini söyledi.

HANGİ TERÖR!

Kulis haberlerine göre, görüşmede Hamas’a yönelik yapıldığı öne sürülen sansürün son bulması ve PKK, YPG, FETÖ gibi Türkiye’nin terör örgütü ilan ettiği oluşumları öven içerik- lerin kaldırılması talep edildi. Ancak Meta yetkilileri, yalnızca PKK propagandası olarak değerlendirilen içeriklerin kaldırılabileceğini, diğerlerinin Türkiye dışında terör örgütü olarak tanınmamasından ötürü müdahale edilemeyeceğini söyledi. Bunun üzerine Türkiye tarafı, mevcut koşullarda yasağın süreceğini belirtti ve toplantı son buldu.

GİRİŞİMCİNİN İSYANI 

Türkiye’de 50 mil- yondan fazla kullanıcısı bulunan Instagram’ın
2 Ağustos’tan beri eri- şime kapatılmış olması, ülke genelinde sayıları yüz binleri bulan küçük girişimcilere ağır darbe vurdu. Tekstilden gıda ya turizmden tamire kadar onlarca sektörde Instagram üzerinden hizmet veren veya ürün satan küçük şirketlerin işi, erişim yasağı ile birlikte neredeyse tamamen durdu.

DW Türkçe’nin haberine göre Istanbul’da yaşayan 44 yaşındaki Eylem Şenol Dursun, Türkiye’de sosyal medya platformları üzerinden ticaret yapan on binlerce küçük girişimciden biri. Dursun, kurduğu şirket üzerinden kendi markasıyla hem büyük e-ticaret platformlarında hem de Instagram hesabı üzerinden 6 yıldır online tekstil ürünleri satışı yapıyor. Marka tescili olan ve her ay düzenli olarak vergi ödeyen bir girişimci olduğunu vurgulayan Dur sun, Instagram yasağının kendisini nasıl etkilediğini şöyle anlatıyor: “Ben günde normalde 15-20 tane kargo gönderirken şu an tek bir kargom yok. Çünkü hafta sonu tek bir sipariş alamadım. Her ay toplam gelirimin yüz- de 90’a yakınını Instag- ram’dan elde ederken, şimdi bu gelirim bir anda kayboldu. Bütün reklamlar Instagram üzerinden dönüyor. Instagram olmayınca tık alamıyoruz. Müşterilerimizi büyük platformlardaki büyük şirketlere kaptırıyoruz. Ay sonunda KDV ödeyeceğiz, dönem sonunda gelir vergisi ödeyeceğiz. Ama bir anda bütün müşterilerimizi kaybetmiş olduk.”

Editör: Haber Merkezi