ANALİZ'PARA - 2025'e damga vurmak için kolları sıvayan Türk müteahhitler, yeni yıla milyarlarca dolarlık projelerle hızlı bir başlangıç yaptı. Şirketler, milyarlarca dolarlık işlerle dünyanın dört bir yanında yeni başarı hikâyeleri yazmaya başladı. Ticaret Bakanlığı’nın açıkladığı son verilere göre, 2024‟ün Ocak-Kasım döneminde Türk müteahhitler yurt dışında toplam 18,3 milyar dolarlık 189 proje üstlendi. 2025'in ilk ışıkları, Türk müteahhitlerin çok daha büyük işlere imza atacağını şimdiden müjdeliyor.
ARALIK: TARİHİN EN GÜÇLÜ AYI
Geçen yılın son ayı, Türk müteahhitlik sektörü için önemli bir dönem oldu. Sektör, bir ay içinde 10 milyar dolarlık projelere imza atarak yılın yarısına denk gelen bir gelir sağladı. En dikkat çekenlerden biri Limak ve Mapa'nın yer aldığı konsorsiyumun, 5,6 milyar dolarlık Dubai Metrosu Mavi Hat Projesi'ni üstlenmesiydi. 30 kilometrelik bu proje, yedi yerüstü ve yedi yeraltı istasyonuyla Dubai'nin ulaşım altyapısına dev bir katkı sağlayacak.
Aynı ayda, ENKA’nın İngiltere'deki 644 milyon dolarlık düşük karbonlu hidrojen tesisi projesi, Sera Group'un Dubai'deki 300 milyon dolarlık lüks konut projeleri, IC İçtaş’ın Azerbaycan'da Hazar suyunu tuzdan arındırıp içme suyu üretecek tesisi de listeye girdi. Türk müteahhitler, bir ayda tarih yazdı.
BÜYÜKLERİN BİR ADIM ÖNDE
Limak-Mapa-CRRC konsorsiyumu, Dubai Metrosu Mavi Hat Projesi'ni alarak sadece 2024'ün değil, tüm zamanların en büyük tekliflerinden birini kazandı. 5,6 milyar dolarlık bu projede, 15 bin kişilik bir ekip çalışacak. Proje, 2029 yılında tamamlanarak, Dubai’nin ulaşım altyapısına yeni bir devrim niteliğinde hizmet sunacak.
ENKA, İngiltere'deki Stanlow Rafinerisi'nde çevre dostu bir hidrojen tesisi inşa ederek, karbon emisyonunu azaltacak. Bu tesis, bölgedeki endüstriyel karbon salınımını yıllık %20 oranında azaltmayı hedefliyor ve yenilenebilir enerji kaynaklarıyla işletilecek. Proje, aynı zamanda hidrojen ekonomisine geçişte kritik bir dönüm noktası olacak. Bu proje, dünyanın çevre dostu teknolojilere geçişinde kritik bir adım olacak.
Sera Group ise Dubai Internet City’nin en büyük ve en yüksek binasını yapacak. 290 metrelik bu bina, lüks daireleriyle dikkat çekiyor ve şimdiden şehir silüetine damga vuracağa benziyor.
AZERBAYCAN'DAN SUUDİ ARABİSTAN'A YENİ ROTALAR
IC İçtaş, Azerbaycan'da Hazar suyunu içme suyu haline getirecek bir projeye başlıyor. Günlük 300 bin metreküp kapasiteli bu tesis, Bakü ve Abşeron Yarımadası'nın artan su ihtiyacını karşılamayı hedefliyor. İşletme, 27,5 yıl sürecek bir yap-İşlet-devret modeliyle Azerbaycan’a devredilecek.
Rixos ise Suudi Arabistan'da 1 milyar dolarlık bir otel projesine ortak oldu. Riyad'daki "Urban Wadi" isimli proje, lüksten ziyade Suudi Arabistan'ın modern yüzünü temsil edecek.
MİSAR VE ORTA ASYA: YENİ FIRSATLAR
ENKA ve TAV gibi Türk devleri, Mısır’da yeni yatırımları görüşüyor. TAV Havalimanları Holding, Kahire Uluslararası Havalimanı TB3 terminalini geçmişte başarıyla tamamlıştı. Şimdi ise yeni projeler için Mısır yetkilileriyle masada.
IC İçtaş, Azerbaycan'dan sonra Orta Asya'ya yöneliyor. Özbekistan'da Semerkant ile Buhara arasında inşa edilecek bir otoyol için ön mutabakat zaptı imzalandı. 1 milyar dolarlık bu proje, Özbekistan'ın ekonomik kalkınma planının kritik bir parçası olacak.
TÜRKİYE'NİN GÜCÜNÜN YENİ ADRESİ
Türk müteahhitler, özellikle ulaşım, enerji ve lüks konut projelerinde dünyada söz sahibi oldu. Dünya genelinde ilk 250 müteahhitlik firması arasında 40 Türk şirketi yer alarak sektördeki gücünü bir kez daha kanıtladı. 2024'te proje başına ortalama 97,3 milyon dolar değerle, bir önceki yıla göre çok daha büyük işler üstlendiler. 2025 ise bu başarıların daha da artacağı bir yıl olacak gibi görünüyor.