NET TÜRK TV

Yapay zekâ, hayatımızın neredeyse her köşesine sinsice sızdı. Bir bakmışsınız, evdeki robot süpürgeniz kahvenizi yapacak, televizyonunuz sizin yerinize haberleri yorumlayacak. Artık işler, güçler, meslekler de değişiyor. Zeki makinelerle geleceğin mesleklerini yazmadan önce şunu sormalı; bu akıllı makineler insanı işsiz bırakacak mı? 

1. YAPAY ZEKÂ EĞİTİMCİLERİ VE DANIŞMANLARI

Hani bir söz vardır: "Akıllı insanlara bile akıl verenler var." Yapay zekâ eğitimcileri de işte bu mantıkla çalışıyor. Bu makineler her şeyi bilecek de, insan aklına mı ihtiyaç duymayacak? Tabii ki, yapay zekâlar da bir nevi "öğrenen çocuk" gibidir. Onlara nasıl öğretilirse öyle davranırlar. Eğitimciler, yapay zekânın "akıllıca" öğrenmesini sağlıyor, yanlış yollara sapmaması için ona yol gösteriyorlar. Danışmanlar ise şirketlere "Bu makineler nasıl çalışır, ne yapar?" sorularının yanıtını veriyor. Bir nevi modern çağın akıl hocaları!

2. İNSAN - MAKİNE ETKİLEŞİMİ TASARIMCILARI

Yapay zekâlar çok zeki olabilir ama kullanmak için düğmelere basmayı biz yapacağız herhalde. İşte bu düğmelere basarken bizi düşünmesi gereken tasarımcılar var. Kullanıcı dostu arayüzler yaratmak onların işi. Yani sizin o karmaşık teknolojiyle uğraşmadan kolayca işinizi yapmanız için çabalıyorlar. Bilgisayarı açınca "Bu neymiş şimdi?" dememeniz için bir nevi makineleri insana yakınlaştırıyorlar.

3. YAPAY ZEKÂ UYGULAMA GELİŞTİRİCİLERİ

Bu insanlar gerçekten geleceği bugünden görüp kodluyorlar. Sağlık sektöründen turizme, her alanda yapay zekâ çözümleri üretiyorlar. Mesela, hastaneye gittiniz, sizin hastalığınızı yapay zekâ belirleyip doktoru yönlendirecek. Geliştiriciler, yapay zekâları her sektörde kullanarak, gündelik hayatımızı kolaylaştırmaya çalışıyor. Biz de yapay zekâ uygulamalarını kullanarak şimdiden geleceğin tadına bakıyoruz.

4. ETİK YAPAY ZEKÂ UZMANLARI

Narin Küçük, Sır Büyük! Narin Küçük, Sır Büyük!

Her şey güzel, yapay zekâ hayatımıza girdikçe sorunlar da beraberinde geliyor. Makineler akıllandı ama ya etik kurallar? Etik yapay zekâ uzmanları, bu işin vicdan kısmını üstleniyor. Kişisel verilerimizin mahremiyeti, yapay zekâların verdiği kararların adaleti... Yani işin insani boyutunu göz ardı etmeden teknolojiyi kontrol altında tutmak gerekiyor. Yoksa, makinelere mahkum mu olacağız?

5. OTOMASYON VE ROBOTİK UZMANLARI

Sanayi devrimi çoktan bitti. Şimdi robotlar ve otomasyon devri başladı. Fabrikalarda insanlar değil, makineler üretimi hızlandırıyor. Otomasyon ve robotik uzmanları, bu süreçlerin sorunsuz yürümesini sağlıyor. Peki ya işsiz kalanlar? İşte o kısım tartışmaya açık. Robotlar işimizi alırken, belki de yeni mesleklerin doğuşuna şahit olacağız.

YAPAY ZEKA İLE GELECEĞİ YAKALAMAK

Yapay zekâ hayatımızı şekillendirirken, geleceğin meslekleri de yavaş yavaş ortaya çıkıyor. Ancak, bu teknolojinin nereye gideceği, insani değerlerle nasıl buluşacağı önemli. İnsan zekâsı ve vicdanı, bu makineleri denetim altında tutmazsa, işimiz zor. Yapay zekâ teknolojisini anlamalı, ona karşı dikkatli olmalı ve onu doğru yönlendirmeliyiz. Aksi halde, gelecek gerçekten bizim kontrolümüzden çıkabilir.

www.netturk.com.tr

Editör: Haber Merkezi