NET TÜRK TV
Atatürk'ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı, her yıl 19 Mayıs tarihinde kutlanan, Türkiye Cumhuriyeti ve KKTC'nin resmi bayramıdır.
19 Mayıs 1919'da Mustafa Kemal, Bandırma adlı vapurla, ulusal kurtuluş savaşını başlatmak için Samsun'a çıkar. Bu nedenle, 19 Mayıs, İtilaf Devletleri'nin işgaline karşı Türk KLurtuluş savaşının başladığı gün olarak kabul edilir.
Bu günü daha sonraları "Benim doğum günüm 19 Mayıs" diyen Mustafa Kemal, bayram ilan ettiği günü Türk gençliğine armağan eder. Uzun yıllar "Gençlik ve Spor Bayramı" adıyla kutlanan bayram, 1981'de dönemin Devlet Başkanı Kenan Evren tarafından yapılan değişiklikle "Atatürk'ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı" adını alır.
Atatürk'ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı ilk defa 1926 yılında "Gazi Günü" adı altında Samsun'da kutlanır. 24 Mayıs 1935'te "Atatürk Günü" adı altında resmiyet kazanır.
Beşi,ktaş'ın girişimleriyle Fenerbahçe Stadı'nda kutlanan bu ilk 19 Mayıs, Galatasaray ve Fenerbahçeli yüzlerce sporcunun katılımıyla bir spor günü hâline gelir. Bu organizasyondan bir süre sonra da Atatürk Günü'nün tüm gençliğe mal edilebilmesi için "19 Mayıs Gençlik ve Spor Bayramı" adı altında her yıl yapılması teklifi kabul edilir ve 19 Mayıs, 20 Haziran 1938 tarihli kanunla "Gençlik ve Spor Bayramı" adını alır.
12 Eylül darbesiyle yönetime gelen Kenan Evren başkanlığındaki Milli Güvenlik Konseyi, Atatürk'ün doğumunun yüzüncü yılı olan 1981 yılını kanun çıkararak Atatürk Yılı ilan eder. Kutlamalar kapsamında "Gençlik ve Spor Bayramı"nın adı da "Atatürk'ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı" olarak değiştirilir.
Her yıl 19 Mayıs günü Atatürk'ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı Türkiye'nin dört bir yanında spor gösterileri ve törenlerle kutlanır. Üzerinde "Gençlikten Atatürk Sevgisiyle Cumhurbaşkanına" yazan ve "Sevgi Bayrağı" olarak adlandırılan dev bir bayrak Kurtuluş Yolu'ndaki Tütün İskelesi'nden karaya çıkarılarak Samsun valisine verilir. Daha sonra bayrak, cumhurbaşkanına sunulmak üzere genç atletlere teslim edilir. Samsun'dan yola çıkarılarak Amasya, Tokat, Sivas, Erzincan, Erzurum, Kayseri, Nevşehir, Kırşehir ve Kırıkkale'den sonra 19 Mayıs törenlerinde Ankara'da cumhurbaşkanına sunulur.
Cumhuriyet'le yaşıt olan bu kutlamalar sadece cumhurbaşkanının katılımıyla Ankara'da gerçekleşmekle sınırlı kalmaz, ülke genelinde stadyumlarda kutlanırdı ama 2012'de, mayıs ayında havanın soğuk olacağı ve bu açıdan öğrencilere ve vatandaşlara yük olmaması gerekçesiyle başkent Ankara dışındaki illerde, stadyumlarda kutlanması Milli Eğitim Bakanlığı Ortaöğretim Genel Müdürlüğünce okullara gönderilen bir yazıyla engellenir. Bu karar cumhuriyetçi kesimin büyük tepkisiyle karşılanır.
www. netturk.com.tr