NET TÜRK TV

SAĞLIK - Dünya Sağlık Örgütü (WHO), Avrupa’da her yıl gerçekleşen 4 ölümden birinin dört farklı faktöre bağlanabileceğini gösteren önemli bir rapor yayınladı. WHO, güçlü endüstrilerin “yanıltıcı” pazarlama kullanarak ve hükümetlerin kanser, kalp hastalığı ve diyabet gibi öldürücü hastalıkları önleme çabalarına müdahale ederek sağlıksızlığı ve erken ölümleri tetiklediğini vurguladı. Rapor, tütün, fosil yakıtlar, UPF’ler ve alkolün Avrupa’nın 53 bölgesinde her gün 7 bin 400’den fazla ölümden sorumlu olduğunu hesaplıyor. Toplamda bu dörtlü Avrupa’da yılda tahmini 2.7 milyon ölüme neden oluyor. Ki bu da tüm ölümlerin yaklaşık yüzde 24.5’i anlamına geliyor.

Guardian gazetesine göre BM sağlık kuruluşunun bulguları, büyük şirketlerin ve ürünlerinin insan sağlığına verdiği büyük zarara yönelik benzeri görülmemiş bir ‘saldırı’ anlamına geliyor. Rapor, “büyük endüstrinin” halk sağlığını iyileştirmeye yönelik politikaları geciktirerek ve rayından çıkararak kârlarını artırmak için açık ve gizli yöntemleri nasıl kullandığını açıklıyor. WHO, “Az sayıda çok uluslu şirket faaliyet gösterdikleri alanda siyasi ve yasal bağlamlar üzerinde önemli bir güce sahip ve kar marjlarını etkileyebilecek kamu yararına düzenlemeleri engelliyorlar” yorumunu yaptı.

Tüketiciler yanıltılıyor

WHO Avrupa Bölge Direktörü Dr. Hans Henri Kluge “Endüstrinin taktikleri arasında hedefli pazarlama stratejileri yoluyla savunmasız insanların istismar edilmesi, tüketicilerin yanıltılması ve ürünlerinin faydaları veya çevresel referansları hakkında yanlış iddialarda bulunulması yer almaktadır” ifadesini kullandı. Buna göre “büyük ticari endüstriler” tarafından uygulanan taktikler, önlenebilir hastalıkların en büyük nedenleri olan sigara, içki ve obezitenin azaltılmasına yönelik tedbirleri baltalıyor. Rakamlar, alkol, tütün, işlenmiş gıda ve içecekler ile fosil yakıtların küresel olarak yılda 19 milyon ölüme ya da tüm ölümlerin yüzde 34’üne neden olduğunu ortaya koyan 2023 araştırmasını takip ediyor.

# Nedir ne değildir? # Nedir ne değildir?

WHO’nun analizi, tüm Avrupa ülkelerinin BM’nin sürdürülebilir kalkınma hedefleri olan obezite artışını durdurma ya da 15 yaş ve üzeri kişiler arasında sigara kullanımını yüzde 30 oranında azaltma hedeflerine ulaşma yolunda ilerlemediğini gösteriyor.

Sağlık risklerine rağmen, Avrupa ülkelerinin sadece küçük bir kısmı halka açık yerlerde sigara içmeyi yasaklarken, düz ambalajlama, alkol vergilendirmesi ve gıda etiketlemesi yoluyla zararlı ürünleri daha az çekici hale getirme çabalarının da yaygın olarak uygulanmadığı raporda belirtiliyor. Rapor, zararlı ürünleri düzenlemeye yönelik küresel çabaların yetersiz kaldığını belirterek “Avrupa ve dünya genelinde birçok ülkede alkol ve sağlıksız gıda pazarlamasını düzenleyen yasal tedbirler mevcut olsa da, bunlar dar kapsamlıdır, belirli nüfus gruplarına veya belirli pazarlama tekniklerine odaklanmıştır ve bu nedenle yetersiz koruma sağlamaktadır” diyor.

‘Lobicilik sınırlansın’

WHO, tütünün yılda 1 milyondan fazla ölüme, yani Avrupa’daki tüm ölümlerin yüzde 10’una yol açtığını tahmin ediyor. Fosil yakıtlar her yıl yaklaşık 600 bin kişinin ölümüne neden olurken (tüm ölümlerin %5’i), alkol yılda 400 binden fazla kişinin ölümüne yol açıyor. Ve her yıl 350 binden fazla insan çok fazla işlenmiş et, şekerli içecek ve yağlı, tuzlu yiyecek tüketmekten ölüyor.

Rapor, Avrupa’daki hükümetleri sağlığa zararlı ürünlere dair çok daha sert düzenlemeler getirmeye, tekelci uygulamalara ve lobiciliğe sınırlamalar getirmeye, ticaret anlaşmaları ile ekonomik yasaların halk sağlığına öncelik vermesini sağlamaya çağırıyor. 

Tütün, alkol, gıda üreticileri tepkili

Avrupa gıda ve içecek endüstrisini temsil eden FoodDrinkEurope’un gıda güvenliği, araştırma ve inovasyon direktörü Rebeca Fernández ise çalışmaya sert tepki gösterdi: “İşlenmiş gıdaların tüketimini tütün ve fosil yakıt endüstrileriyle ilişkilendirmek sorumsuzluktur ve son derece yanıltıcıdır. Hepimizin gıdaya ihtiyacı var - ve hepimizin işlenmiş gıdaya ihtiyacı var. Ne yazık ki WHO raporu, bırakın sağlık üzerindeki etkilerini, ultra işlenmiş gıdaların ne olduğuna dair üzerinde uzlaşılmış bir tanım olmadığını kabul etmiyor.”

Avrupa’da alkollü içki endüstrisini temsil eden SpiritsEurope’un genel müdürü Ulrich Adam da WHO’nun güvenilirliğini “zedelediğini” iddia ettiği metodolojisini sorguladı: “Avrupa’da alkolün zararlı kullanımıyla mücadele etmek için yapılması gereken daha çok şey olsa da, alkol tüketimi 2010’dan bu yana %10 azaldı ve alkole bağlı ölümler aynı dönemde %30’un üzerinde azaldı.”

En büyük üç tütün üreticisini temsil eden Tobacco Europe’un genel müdürü Nathalie Darge ise şunları söyledi: “Tüketim alışkanlıklarını değiştirmeyi düşünen yetişkin tiryakileri desteklemek için yenilikçi ve daha az zararlı yeni tütün ve nikotin ürünlerine yatırım yaparak Avrupa’da sigaranın sağlık etkisini azaltmaya kararlıyız. Bu, zararları sınırlandırmak ve Avrupa’nın Kanseri Yenme planına katkıda bulunmak için eşsiz bir fırsattır.”

Kaç kişi hangi sebepten öldü?

Tütün 1,151,575, Fosil yakıt 578,908, Alkol 426,857, Yüksek sodyumlu diyet 252,187, Şeker oranı yüksek içecek yoğun diyet 15,606, Mesleki riskler 174,732, Yüksek oranda işlenmiş et içeren diyet 117,290, Trans yağ asitleri içeriği yüksek diyet 6,05

www.netturk.com.tr

Editör: Haber Merkezi