NET TÜRK TV
SAĞLIK - Bu yazın rekor kıran sıcaklıkları dünya genelinde milyonları etkiliyor. Güneş battıktan sonra bile bizi etkilemeye devam ediyor. Vox sitesinde yer alan haberde görüşlerine başvurulan Weill Cornell Medicine’dan Matthew R. Ebben yaz sıcaklarında uykuya dalmanın neden zor olduğunu şöyle anlatıyor:
Yatmaya hazırlanırken vücut ısımız doğal olarak düşer ancak yatak odasında sıcaklık ve nem yüksek olduğunda, vücudun soğuması ve serin kalması zorlaşır, bu da uykuyu böler. Araştırmalar, küresel olarak daha yüksek sıcaklıkların uyku süresini ve kalitesini azalttığını ve bundan en çok yaşlı yetişkinlerin, kadınların ve düşük gelirli ülkelerde yaşayanların etkilendiğini gösteriyor. Klima ayarı: 25 derece Stanford Üniversitesi Uyku Tıbbı Bölümü’nde klinik profesör olan ve How to Sleep kitabının yazarı Rafael Pelayo, genel olarak insanların daha soğuk havalarda daha iyi uyuma eğiliminde olduğunu söylüyor. Tabii ki bu konuda en etkili yöntem klima. Gece boyunca odayı 20-22 derece arası bir sıcaklıkta tutmak uyku için ideal. Enerji tasarrufu yapmak ve iklime duyarlı olmak için bazı uzmanlara göre 25 derecelik bir sıcaklık da yeterli olabilir. Klima bulunmayan odalarda ise komodinin veya baş ucu masasının üzerine küçük bir vantilatör yerleştirilmesi ve doğrudan yüzünüze doğrultulması öneriliyor. Yatak odasının kapısı da kapalı tutulmalı.
Yastık çok önemli, uzmanlara göre yatmadan önce vücudun doğal soğuma sürecini teşvik etmeye yardımcı olmanın bir başka yolu ise yatmadan bir ila iki saat önce serin veya ılık bir banyo veya duş almak. Bu, vücut ısısını düşürmeye ve uykuyu teşvik etmeye yardımcı olacaktır.
Ayrıca; yatmadan önceki üç saat içinde egzersiz yapmaktan kaçınmaya çalışmak şart, çünkü egzersiz vücut ısısının düşmesini engelliyor. Gece kullandığınız aksesuarlar da aşırı ısınmayı önlemenize yardımcı olabilir.
How to Sleep kitabının yazarı Rafael Pelayo, "sadece ince bir üst çarşafla bol, hafif pamuklu pijamalarla uyuyun " diyor. Yeni yastık alma zamanınız geldiyse, ısıyı vücudunuzdan uzaklaştırmak veya havanın yastıkta daha iyi dolaşmasını sağlamak için tasarlanmış malzemelerden yapılmış bir soğutma yastığına geçmek isteyebilirsiniz.
Yakın zamanda yapılan bir araştırma, serinletici yastık kullanan katılımcıların daha fazla REM uykusu aldığını ve daha serin, daha kaliteli bir uykuya kavuştuğunu gösteriyor.
Sorun tiroit olabilir
Susuz kalmak vücut ısısının yükselmesine neden olarak uykuya dalmayı zorlaştırabileceğinden susuz kalmamaya dikkat edin. Eğer sizi uyandıran şey sıcaksa, araştırmalar kendinize soğuk su püskürtmenizi ya da boynunuza soğuk bir bez koymanızı öneriyor, bu da tekrar uykuya dalabilmeniz için sizi serinletmeye yardımcı olabilir. Serin bir oda, hafif pijamalar ve soğuk kompres uygulamasına rağmen kendinizi hala rahatsız hissediyorsanız tiroit hastalığı veya uyku apnesi gibi ısı intoleransına neden olabilecek altta yatan olası sorunlar hakkında doktora başvurmanız gerekebilir. Tansiyon hapları gibi bazı ilaçlar da ısı toleransını etkileyebiliyor.
www.netturk.com.tr