30 Kasım 2018 tarihli ve mükerrer sayılı Resmi Gazete'de 405 Sayılı Cumhurbaşkanı Kararı yayımlandı. Bu karar ile 7143 Sayılı Kanun'un Varlık Barışına ilişkin 10'uncu maddesinin 13'üncü fıkrasının (a), (b), (c) ve (e) bentlerinde yer alan süreler, bitim tarihinden itibaren 6 ay uzatıldı.
Son 10 yılda 4'üncü kez çıkarılan ve bazı varlıkların milli ekonomiye kazandırılması sloganı ile yasalaştırılan, “Varlık Barışı” düzenlemelerinin süresi uzatıldı. Bilindiği üzere, 31 Temmuz 2018'e kadar varlıklar milli ekonomiye döndürülse idi, vergi oranı sıfır olarak uygulanacaktı.
YURTDIŞINDA BULUNAN VARLIKLARIN DURUMU
Bugün sizlere bu süre uzatımı ile beraber, sadece yurtdışı varlıkları ile ilgili yeni durumu özetlemeye çalışacağım.
Yurtdışında bulunan para, altın, döviz, menkul kıymet ve diğer sermaye piyasası araçlarını 31.05.2019 tarihine kadar Türkiye'deki banka veya aracı kuruma bildiren gerçek ve tüzel kişiler, söz konusu varlıkları serbestçe tasarruf edebilecekler. Bildirime konu edilen varlıkların, bildirimin yapıldığı tarihten itibaren 3 ay içinde Türkiye'ye getirilmesi veya Türkiye'deki banka ya da aracı kurumlarda açılacak bir hesaba transfer edilmesi şarttır.
Yurtdışında bulunan yukarıda saydığımız varlıklar, 31.05.2019 tarihine kadar tebliğ ekinde yer alan form ile bankalara veya (menkul kıymet ve diğer sermaye piyasası araçlarına münhasır olmak üzere) aracı kurumlara bildirilebilecek. Söz konusu varlıklara ilişkin olarak, vergi dairelerine herhangi bir beyanda bulunulmayacak.
Bununla birlikte; 18.05.2018 tarihi itibarıyla kanuni defterlerde kayıtlı olan sermaye avanslarının, yurtdışında bulunan para, altın, döviz, menkul kıymet ve diğer sermaye piyasası araçlarının bu tarihten önce Türkiye'ye getirilmek suretiyle karşılanmış olması halinde, söz konusu avansların defter kayıtlarından düşülmesi kaydıyla, Varlık Barışı hükümlerinden yararlanılacaktır.
Banka ve aracı kurumlar, kendilerine bildirilen varlıklara ilişkin olarak yüzde 2 oranında hesapladıkları vergiyi,01.07.2019 tarihine kadar vergi sorumlusu sıfatıyla bir beyanname ile bağlı bulundukları vergi dairelerine beyan edecek ve aynı sürede ödeyecekler.
Bu kapsama giren varlıklar, yurtdışında bulunan banka veya finansal kurumlardan kullanılan ve 18.05.2018 tarihi itibarıyla kanuni defterlerde kayıtlı olan kredilerin en geç 31.05.2019 tarihine kadar kapatılmasında kullanılabilecek. Bu takdirde; defter kayıtlarından düşülmesi kaydıyla, borcun ödenmesinde kullanılan varlıklar için Türkiye'ye getirilme şartı aranmayacaktır. Bu hükümden yararlananların, kredilerini kapattıklarına dair yurtdışında bulunan banka veya finansal kurumlardan alacakları tevsik edici belgelerin bir örneğini bildirimlerine eklemeleri gerekmektedir.
O PARA BURAYA GELECEK
Türk vatandaşlarının (işadamı, sanatçı, futbolcu, kulüp başkanı, mafya, banka sahibi, müteahhit ve siyasetçi) ülke dışında çoğunlukla vergi cennetleri ve İsviçre gibi ülkelerde Kasım 2018 tarihi itibarıyla varlıkları toplamı, yabancı finans kuruluşlarının yaptığı hesaplamalara göre 210 milyar dolar. Bu rakam son 3 yılda tam 75 milyar dolar artış göstererek,135 milyar dolardan 210 milyar dolara çıktı. Bu artışta FETÖ mensubu işadamlarının katkısı inkar edilemez. Ayrıca hükümetin ekonomiyi canlandırmak amacıyla vermiş olduğu KGF kredilerinin büyük bir bölümü de yurtdışına kaçırılmıştır.
Türkiye'nin finansal açıdan çok zor günler geçirdiği bir dönemde; Varlık Barışı'nda, yurtdışından parayı gönderen ile yurt içinde Varlık Barışı'ndan faydalananın farklı kişiler olsa bile, Türkiye ‘deki kişinin yararlanılabileceğine ilişkin düzenlemeye rağmen yaprak kımıldamıyor ise artık rutinin dışına çıkılarak bu paranın ülkeye girişinin sağlanması zamanı gelmiş de geçiyor demektir. Bunun en pratik yolu; ya suç geliri olduklarına dair kesinleşmiş mahkeme kararları ile kamu görevlilerinin dünyanın dört bir yanına dağılması ya da bu kişilerin ülkenin geleceğine olan inançlarını bir şekilde diriltmek olmalıdır. (SÖZCÜ)